Koning-stadhouder Willem III kocht het Oude Loo in 1684. Hij was toen al in het bezit van het Jachthuis in Hoog Soeren. Daarmee begint de bijzondere relatie tussen het Oranjehuis en Apeldoorn die voortduurt tot op de huidige dag.

Stadhouder Willem III

MENU
Home
Programma
Tochten per vertrekpunt
 

programma 2020: vrijdag 24 juli
   
bijdrage: € 2,50 per persoon
   
karakteristiek: Dagtocht van ca. 55 km over deels zandwegen en door heuvelachtig terrein van het Kroondomein en omgeving, langs plekken die betrekking hebben op de relatie van Apeldoorn met het Oranjehuis.
   
globale route: Het Loo - De Naald - Berg en Bos - Hoog Soeren -Aardhuis - Uddelermeer -De Beek - Kleine Kolonie - Elspeet - Nierssen - Vaassen - Jonas - Wenum - Apeldoorn
   
vertrek: om 10.00 uur bij Café De Hamer
hoek Zwolseweg/Wieselseweg

klik
hier voor kaart en route naar het vertrekpunt
 
 
beschrijving: We rijden langs het paleis Het Loo en de Naald de wijk Berg en Bos in.

We kijken wat het hoogste punt in die wijk vroeger voor naam had (met een wandelingetje naar de Valkenberg) , en wat de relatie met Het Loo was.

We vervolgen onze weg richting Hoog Soeren waar we vooraf in de bossen nog restanten van oude jachtpraktijken van het vorstenhuis vinden.

In Hoog Soeren gaan we kijken waar het Jachthuis staat. In Hoog Soeren zijn nog veel meer plekken die te maken hebben met de koninklijke familie.
We maken nog een korte wandeling naar Pomphul waar de inwoners van Hoog Soeren vroeger water moesten halen.

Daarna rijden we naar het Aardhuis, gesticht door koning Willem III waar we de koffiepauze houden.

Via een nieuw fietspad vervolgen we de weg naar het Uddelermeer. Dan rijden we noordwaarts om tenslotte in Elspeet uit te komen voor de lunchpauze bij Op De Brink.

Dan gaan we dwars door het kroondomein naar Nierssen en Vaassen om de theepauze te houden bij Daams Molen.

Het laatste stuk van de tocht gaat vanaf Vaassen door Jonas en Wenum, waarna we bij het vertrekpunt terugkeren.