Staverden is de kleinste stad (= plaats met stadsrechten) van Nederland. De kasteelheer had in het verleden de plicht witte pauwenveren te leveren voor de helm van de Hertog van Gelre.
Vandaag staan er nog steeds witte pauwenveren in het Provinciehuis te Arnhem.

Witte pauwen

MENU
Home
Programma
Tochten per vertrekpunt
 

programma 2018: maandag 28 mei
   
bijdrage: € 2,50 per persoon
   
karakter: Dagtocht van ca. 45 km over zowel vlakke wegen als door heuvelachtig terrein met verharde en half verharde fietspaden.
Door het Kroondomein naar het Uddelermeer en het landgoed Staverden met de witte pauwen.
   
globale route: Apeldoorn - Uddelermeer - Staverden - Elspeet - Apeldoorn
   
vertrek: om 10.00 uur bij Café De Hamer
hoek Zwolseweg/Wieselseweg
klik hier voor kaart en route naar het vertrekpunt
 
   
beschrijving:
We gaan vanaf Wiesel het Kroondomein in en rijden gestaag naar boven, waar we kort pauzeren bij de Boomstronkenkathedraal.
Via de Hoge Duvel gaan we naar het Uddelermeer. Dat is een plek met een oude historie en ook een heel mooie plek voor de koffiepauze.

We rijden verder via het Bleke Meer naar het landgoed Staverden. Daar is het tijd voor de lunchpauze. Op het landgoed valt heel wat te zien en te vertellen.
Er zijn al eeuwen lang witte pauwen. Ook was er ooit een spook van Staverden, horend bij een tragische liefdesgeschiedenis. En dan was er nog iets met de Gouden Koets van onze koning.

We vervolgen de tocht en fietsen naar Elspeet. Vandaar gaan we over het fietspad door het Kroondomein richting Vaassen. Onderweg stoppen we om even uit te blazen en thee te drinken.
Door Wiesel fietsen we terug naar het vertrekpunt.