Het Verscholen Dorp bij Nunspeet bood in de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats aan onderduikers.
De Paasheuvel in Vierhouten was in de vorige eeuw tot in de jaren vijftig "heilige grond" voor de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), de socialistische jeugdorganisatie.

Verscholen Dorp en Paasheuvel

MENU
Home
Programma
Tochten per vertrekpunt
 

programma 2017: vrijdag 2 juni
   
karakteristiek: Dagtocht van ca. 45 km over deels zandwegen en door heuvelachtig terrein naar Het Verscholen Dorp bij Nunspeet en de Paasheuvel in Vierhouten.
   
globale route: Wiesel - Niersen - Gortel - Verscholen Dorp - Vierhouten - Gortel - Wiesel
   
vertrek: om 10.00 uur bij Café De Hamer
hoek Zwolseweg/Wieselseweg

klik
hier voor kaart en route naar het vertrekpunt
 
 
beschrijving: We rijden door Wiesel naar de westelijke buitenkant van Vaassen. Bij Camping 'De Helfterkamp' houden we onze koffiepauze.

Vervolgens gaan we naar Gortel en rijden daarna verder naar het Verscholen Dorp. We bekijken de (nagebouwde) onderduikershutten en de monumenten die daar geplaatst zijn.

De tocht gaat verder naar Vierhouten waar we het terrein van De Paasheuvel op gaan. We bekijken een paar historische gebouwen en plekken. Dan is het tijd voor de lunchpauze.

We verlaten het terrein van de Paasheuvel aan de achterkant en zetten koers naar de Elspeter heide, waar we even stoppen voor een model van een grafheuvel. Vlak voor Elspeet slaan we af naar het fietspad dat ons naar Gortel voert. Onderweg komen we langs heideterrein '36 Bunder' (droppingsplaats in WO II) en langs het Boschhuis, Jachthuis van Prins Hendrik.

Als we daarvoorbij zijn is het tijd voor de theepauze. Het laatste stuk van de tocht gaat vanaf Gortel naar Wiesel, waarna we bij het vertrekpunt terugkeren.