De IJssellinie is in de vijftiger jaren van de vorige eeuw in het diepste geheim aangelegd als verdediging tegen een mogelijke Russische inval. Tussen Zwolle en Arnhem zou dan een immens gebied onder water worden gezet om de vijand tegen te houden.

De Koude Oorlog en de IJssellinie

MENU
Programma
Overzicht fietstochten
Home
 

programma 2019: vrijdag 23 augustus
   
bijdrage: € 2,50 + € 0,50 pontgeld is totaal € 3,00 per persoon
   
karakteristiek: Dagtocht van ca. 60 km over vlakke asfaltfietspaden, binnenwegen en een enkel onverhard bospad naar de restanten van de verdedigingswerken in de voormalige IJssellinie bij Diepenveen en Welsum.
   
globale route: Twello - Steenenkamer - Deventer - Diepenveen - Landgoed De Haere - Olst - Welsum - Terwolde - Teuge - Apeldoorn
   
vertrek: om 10.00 uur bij restaurant op woonboulevard,
Het Rietveld, hoek Laan van Osseveld/ Zutphensestraat
klik hier voor kaart en route naar het vertrekpunt
 
   
beschrijving: Door de woonwijk Het Woudhuis en het gelijknamige landgoed rijden we naar Wilp Achterhoek. Vervolgens fietsen we richting Twello en pauzeren daar voor de koffie bij het kringloopcentrum. Daarna gaan we via het landgoed Kleine Noordijk en Steenenkamer naar de IJssel.

Het fietspad op de spoorbrug brengt ons over de rivier. In Deventer houden we de IJsseloever naar het noorden tot we buiten de bebouwde kom afbuigen richting Diepenveen.
We stoppen daar bij de kerk en het kerkhof van het vroegere vrouwenklooster, gesticht in 1400. Vervolgens rijden we naar onze lunchpauzeplek.

Na de lunch gaan we langs het landgoed Oud Rande naar het landgoed De Haere. Op dit landgoed bevinden zich vele overblijfselen van de IJssellinie, die een rol speelde in de Koude Oorlog gedurende de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. We zien o.a. het ondergrondse noodhospitaal, de commandobunker, enige geschutsbunkers en de waterinlaat.

We vervolgen de tocht via de Aardhuizen naar Olst, waar we met de pont de IJssel oversteken naar de Gelderse kant. We rijden achter Welsum langs en komen zo bij de westelijke kant van de IJssellinie. Daar bezichtigen we het landhoofd voor de stuw en de commandobunker, gecamoufleerd als een schuur bij een boerderij.

Via Terwolde en Teuge komen we weer terug bij het vertrekpunt.